En Çok Tercih Edilen Tesbih Çeşitleri

99 tanesi bulunan ve dini bir argüman olarak kullanılan tesbihlerin yanı sıra, erkeklerin stres atmak veya rahatlamak amacıyla, aksesuar olarak kullandıkları 33 taneli tesbihlerde Türk kültüründe önemli yer tutar.

Günümüzün bilim insanları, ruh sağlığın güncel endişe, korku, stres ve sıkıntı nedeniyle oluşan yıpranmayı, tesbih çekmenin azalttığı konusunda hem fikir. Bu inanç ise tesbih kullanımını oldukça yaygınlaştırıyor.

Tesbih Yapımında Kullanılan Başlıca Malzemeler  Ve Çeşitleri

Kehribar, oltu taşı, lüle taşı, kuka, abanoz, pelesenk, yılan ağacı, venge, turkuaz, yıldız taşı, yeşim, zümrüt, yakut, safir, demirhindi, gül, sandal ağacı, narçıl, ametist, kaplan gözü, lapis, fildişi, mercan, inci, boynuz, kemik, bağa, mors dişi, gümüş, kore yeşimi, sedef, kantaşı, opal, labradorit, balina dişi, aleksandrit, bufalo boynuzu, deve kemiği, hipopatam dişi, kaplumbağa, koçboynuzu, bambu estetik görünüme sahip malzemelerdir.

Akik çeşitleri; mavi akik, yeşil dantel akik, kahverengi dantel akik, botswana akik, Hint akik taşı, yemen akik, rubyin zoisite taşı, akuamarin, jasper çok kullanılan akik türleridir.

Kuvars çeşitleri; rutal kuvars, pembe kuvars, dumanlı kuvars, limon kuvars, lal taşı (granat tesbihler), rodokrozit, anjelit, obsidyen, oniks, azurit, turmalin, abazonit, kalsedon, kral ağacı, morgül ağacı, aytaşı, malahit, bakalit, larimar, sitrin, olivin, çeroit, havlit, rodanit, hematit, florit, multicolor, pirit şeklinde sıralayabiliriz.

En Çok Hangi Çeşit Tesbihler Kullanıcılar Tarafından Tercih Ediliyor?

Kullanıcılar tarafından en özel olan ve tesbih koleksiyonerlerin, mutlaka koleksiyonuna ekledikleri tesbih çeşitleri hiç şüphesiz Oltu taşı ve Kehribar taşından yapılan tesbihlerdir. Oltu taşından yapılan tesbihler, Erzurum ilimizle özleşmiş, dünyaca ünlü tesbih çeşitlerindendir. Oltu taşının en önemli özelliği ise, kullandıkça parlaması ve negatif enerjiyi çekmesi bilimsel bir gerçektir. 

Kehribar taşından yapılan tesbihler ise, ağaç üzerindeki reçinenin fosilleşerek, uzun yıllar yüzlerce metre kalınlığa ulaştıktan sonra, bu tabakanın sertleşerek kehribar'a dönüşmesi halidir. Kehribar taşının sarı tonları zamanla koyulaşır ama bu süre Oltu veya diğer taştan yapılan tesbih grupları kadar kısa değildir. Kehribarın renk alması, yıllarca sürebilmektedir. Doğal taşlardan yapılan tesbihler ise diğer taşlardan yapılan tesbihlere göre, biraz daha ekonomik olması nedeniyle, en çok tercih edilen tesbih çeşitlerindendir.